joi, 28 ianuarie 2010

Recomandările privind îngrijirea pisoilor

Ce ar trebui să știți

Acel pisoi mititel și drăgălaș v-a furat inima, iar acum acesta este o parte a familiei dvs. Îl iubiți până la lună și-napoi, dar nu uitați: Pisoiul dvs. este responsabilitatea voastră și va trebui să aveți grijă de el.

Desigur, îngrijirea pisicii dvs. este o responsabilitate tot timpul anului. Va trebui să păstrați un dosar medical detaliat pentru fiecare animăluț de companie pe care-l dețineți pentru a vă reaminti când vor trebui efectuate vaccinările, când a fost verificată ultima probă de fecale, ce evenimente speciale de sezon sunt necesare, cum ar fi o vizită la cosmetică și frizerie, etc.

Pentru a vă meține pisoiul sănătos și fericit, există mai multe lucruri pe care va trebui să le faceți ca parte a îngrijirii sale.

Paraziții

Paraziții sunt o problemă comună pe măsură ce pisoiul dvs. înaintează în vârstă. Căpușele, puricii, viermii inimii și viermii intestinali sunt principalii vinovați. Cu toate acestea, cu o minimă planificare și ceva ajutor medical, pisoiul dvs. poate fi ferit de paraziți. Medicul dvs. veterinar posedă medicația disponibilă pentru împiedicarea acestor paraziți de a vă infesta pisoiul și pentru eliminarea paraziților deja prezenți.

Căpuşele

Mai multe produse farmaceutice cu administrare topică și orală sunt disponibile pentru a preveni și trata infestațiile cu căpușe. În cazul în care descoperiți o căpușă, îndepărtați-o cu atenție cu ajutorul unei pensete sau a unui instrument de îndepărtare a căpușelor.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizualizați articolul Cum să îndepărtați și să preveniți căpușele.

Puricii

Prevenirea puricilor este mult mai ușoară decât tratarea unei infestații cu purici deja prezente. Produsele farmaceutice cu administrare topică sau orală sunt destul de eficiente pentru minimalizarea problemei puricilor la pisoiul dvs. și pot fi utilizate în condiții de siguranță la pisoi. Produsele cu aplicare lunară, în prezent, fac tratamentul contra puricilor mult mai ușor decât până acum. În cazul în care puricilor li se permite să se înmulțească, animăluțul dvs. și întregul mediu său de viață – casa și curtea – trebuie să fie tratate.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizualizați articolul Cum se pot controla și preveni infestațiile cu purici la pisici.

Viermii cardiaci (Dirofilariile)

Deși sunt mult mai frecvent întâlniți la câini, viermii inimii (dirofilariile) sunt încă o specie de paraziți care poate fi prevenită la pisica dvs. Pentru pisoii cu risc de infecție, metodele de prevenție orală efectuabile lunar sunt puternic recomandate, în funcție de localizarea geografică și de stilul de viață. Acest tip de medicație este, de regulă, început în jurul vârstei de 4-6 luni. Ținând cont de faptul că țânțarii transmit viermii inimii, riscul de infecție cu dirofilarii este crescut în lunile mai calde.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizualizați articolul Pisicile pot contracta dirofilarioza? .

Paraziții intestinali

Viermii rotunzi (ascarizii, binecunoscuți ca limbrici), teniile, nematodele (în special, Ancylostoma), coccidiile și Giardia sunt paraziții intestinali frecvent întâlniți. Majoritatea medicilor veterinari recomandă deparazitarea tuturor pisoilor ținând cont de faptul că mulți pisoi se nasc cu limbrici. După deparazitarea inițială, deparazitările suplimentare se pot dovedi necesare. După ce pisoiul dvs. devine o pisică adultă, o probă de fecale ar trebui să fie examinată anual. Tratamentul precoce poate reduce șansa apariției unei îmbolăviri serioase. În prezent, există produse farmaceutice cu administrare lunară disponibile care ajută la prevenirea infestațiilor cu unii dintre acești paraziți. Chiar dacă pisica dvs. primește medicația pentru prevenirea paraziților, examinarea anuală a fecalelor este în continuare recomandată.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizualizați articolul Combaterea paraziților la pisici.

Vaccinarea

În afară de controlul paraziților, prevenirea bolilor contagioase este, de asemenea, recomandată. Mai multe vaccinuri sunt disponibile pentru a ajuta la reducerea riscului pisoiului dvs. de a contracta diverse boli, cum ar fi infecțiile tractului respirator superior specifice felinelor, virozele gastrointestinale, leucemia felină și rabia (turbarea). Vaccinarea pisoilor este începută, de obicei, în jurul vârstei de 6-8 săptămâni, iar vaccinurile sunt administrate la intervale de 3-4 săptămâni până la vârsta de 16 săptămâni. Vaccinul pentru leucemia felină este administrat acelor pisoi cu risc de expunere. Pisoii cu risc de expunere sunt reprezentați de aceia care-și petrec timpul afară, în aer liber, precum și pisoii care trăiesc în căminele cu mai multe pisici. Vaccinarea antirabică este efectuată la vârsta de 3-4 luni și apoi anual.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizualizați articolul Recomandările privind vaccinarea pentru pisica dvs.

Nutriția

Alimentația corectă este esențială pentru menținerea stării de sănătate, mai ales la pisoi. Pe măsură ce pisoii cresc, necesarul adecvat de calorii trebuie să fie asigurat pentru a evita debutul bolilor nutriționale sau a problemelor de dezvoltare. Hrănirea cu o dietă de foarte bună calitate pentru pisoi asigură nutrienții adecvați pentru pisoiul dvs.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizualizați articolul Hrănirea și hrana pisoilor.

Toaletarea (cosmetizarea)

Începeți toaletarea pisoiului dvs. cât mai curând posibil. Aceasta îl va ajuta să se obișnuiască cu periatul și îmbăierea. Unii pisoi cu părul lung pot beneficia de scurtarea acestuia. Asigurați-vă că firele de păr încurcate sau înnodate sunt înlăturate din blană de îndată ce se formează. Pisoii cu părul lung trebuie să fie periați zilnic. Pisoii cu părul scurt vor beneficia de un pieptănat săptămânal.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizualizați articolul Toaletarea (cosmetizarea) pisoiului.

Explorarea în mediul exterior

Deși creșterea pisoiului dvs. în casă, în permanență este cea mai sigură, unii aleg să le permită pisoilor lor accesul afară, în aer liber. În cazul în care vă hotărâți să-i permiteți pisoiului dvs. să-și petreacă o parte din timp afară, asigurați-vă să-l supravegheați. Acesta va avea nevoie de ajutor să învețe cum să se întoarcă acasă și cum să fie în siguranță. Traumatismele provocate de autovehicule, expunerea la bolile contagioase și atacurile animalelor sunt principalele pericole ale vieții în aer liber. Puteți preveni toate aceste potențiale pericole scoțându-vă pisica afară fie în lesă sau în ham, fie construind o incintă în aer liber de care pisoiul dvs. se poate bucura în condiții de siguranță.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizualizați articolul Ar trebui să-ți lași pisica să iasă afară?.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu