marți, 9 februarie 2010

Pisicile pot contracta dirofilarioza?

Este pisica ta în pericol?

Sezonul țânțarilor este aproape. Poate pisica ta crescută în casă – cea care nu iese niciodată afară, în aer liber – să fie în pericol de a contracta boala viermelui inimii? Boala viermelui inimii sau dirofilarioza este o boală parazitară care implică prezența unui vierme lung și subțire ce trăiește în vasele de sânge și în inima animăluțelor de companie infectate. Aceasta este transmisă de către țânțari și poate infecta atât câinii, cât și pisicile.

Pisicile care trăiesc în casă pot fi, în ciuda așteptărilor, într-un pericol mult mai mare de a contracta boala în comparație cu pisicile care ies afară. Propriu-zis, până la 33% din cazurile semnalate au fost depistate la pisicile care sunt descrise de către stăpânii lor ca animăluțe de companie care trăiesc „strict în casă”. Masculii au un pic mai multe șanse să fie afectați decât femelele. Vârsta nu este un factor de risc; pisicile de orice vârstă pot fi afectate, fiind diagnosticate atât pisici tinere cu vârsta de aproximativ 1 an, cât și pisici bătrâne de circa 17 ani.

Viermii cardiaci sau dirofilariile sunt prezente (endemice) în cele mai multe țări ale Europei, România nefăcând o excepție. Țânțarii sunt cheia – fără ei, acest agent odios nu se poate răspândi. Procentul cel mai mare al infecțiilor este întâlnit în climatele subtropicale. Cu toate acestea, dirofilariile sunt întâlnite deopotrivă și în regiunile cu climă temperată, în special în apropierea oceanelor, lacurilor și râurilor. Dacă ar fi să fie comparate cu câinii, pisicile prezintă o rezistență naturală la dirofilarii (se estimează că aproximativ 1 pisică la 50 de câini este susceptibilă de a deveni infectată în mod serios în comparație cu câinii din aceeași regiune); cu toate acestea, dirofilarioza la pisici este adesea mult mai severă decât la câini.

Prevenția

Prevenția dirofilariozei este simplă. Medicația preventivă ucide larvele microscopice care sunt lăsate în urmă de țânțari, atunci când mușcă o pisică. În cele mai multe cazuri, o pilulă care se administrează lunar (Interceptor, un produs farmaceutic ce conține milbemicină pentru pisici sau Heartgard, un produs farmaceutic ce conține ivermectină pentru pisici) este eficientă în împiedicarea dirofilariilor de a pune stăpânire pe organismul pisicii. Un produs recent disponibil pe piață pentru prevenția dirofilariilor, Revolution, ce conține selamectină, se aplică pe piele o dată pe lună. Revolution poate controla infestațiile cu purici, de asemenea. Atât Heartgard pentru pisici, cât și Revolution sunt eficiente în prevenția paraziților intestinali. Un alt produs care la noi în țară este mai ușor de procurat este Stronghold-ul care conține, de asemenea, selamectină și care își dovedește eficiența atât asupra paraziților externi (purici, păduchi, acarieni), țânțarilor, cât și asupra unora dintre paraziții intestinali.

Recomandări

Proprietarii tuturor pisicilor care trăiesc în regiunile endemice de dirofilarii trebuie să discute cu medicii lor veterinari despre argumentele pro și contra ale îngrijirii preventive. În cazul în care câinii din regiune primesc o medicație de prevenție pentru dirofilarioză, este de așteptat ca și pisicile din aceeași zonă să beneficieze de această protecție. Produsele Interceptor, Heartgard, Stronghold și Revolution pentru pisici sunt eficiente și pot fi utilizate în condiții de siguranță. Nu utilizați medicamentele de prevenție a dirofilariozei specifice câinilor la pisica dvs. Dozarea medicamentelor este foarte diferită de la o specie la alta. Discutați cu medicul dvs. veterinar cu privire la necesitatea unei terapii preventive, indicațiile privind administrarea și momentul în care sunt inițiate și întrerupte tratamentele de prevenție.

Dirofilarioza la pisici poate prezenta o gamă largă de simptome, unele pisici fiind complet asimptomatice (nu prezintă niciun simptom). Altele pot prezenta simptome clinice generalizate, vagi. Un mic procent, totuși, pot manifesta simptome severe ce pun în pericol viața animăluțului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu