duminică, 21 februarie 2010

Pot pisicile vedea în culori?

Pisicile, în general, nu pot percepe culorile

Ținând cont de faptul că pisica dvs. a evoluat din adevărați vânători, puteți înțelege de ce văzul acesteia este unul dintre simțurile ei cele mai puternice. Dar, pisicile sunt considerate, în general, ca fiind oarbe în ceea ce privește percepția culorilor.

Retina – centrul nervos situat în partea posterioară a ochiului – conține celule denumite conuri (responsabile pentru transformarea luminii în culoare) și bastonașe (responsabile pentru vederea în alb și negru). La pisici, bastonașele depășesc cu mult numărul conurilor.

Teoretic, percepția culorilor este posibilă, având în vedere că ochiul conține un anumit număr de conuri, dar distingerea culorilor nu este necesară pentru pisici. Luminozitatea și claritatea sunt mult mai importante. Pisica poate vedea în cele mai obscure lumini; ochii acesteia se pot deschide de aproximativ trei ori mai larg decât pupila omului și lasă să pătrundă cât mai multă lumină cu putință în momentele normale de „vânătoare”, din zori și de la asfințit.

Datorită diferențelor dintre retina omului și cea a animalelor, pisica poate vedea utilizând numai o șesime din cantitatea de lumină de care au nevoie oamenii: noaptea, de exemplu, obiectele apar de 6 ori mai clare pentru o pisică decât în cazul omului, ceea ce le permite animalelor să vâneze în aceste circumstanțe. În afară de o vizibilitate mai clară, pisicile pot, de asemenea, detecta mișcările de detaliu, care sunt ușor trecute cu vederea de către oameni – un alt beneficiu pentru un vânător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu