luni, 8 martie 2010

Cum să îndepărtați și să preveniți căpușele


Tratamentul și Prevenția
Căpușele sunt artropode agasante care parazitează pisicile. Scopul lor în viață este acela de a găsi o creatură cu sângele cald pentru a se putea hrăni. Medicii veterinari și proprietarii de animăluțe de companie s-au luptat cu acești paraziți minusculi de zeci de ani și războiul continuă.
Căpușele sunt membrii ai ordinului Acarina și nu sunt insecte. Căpușele și acarieni sunt calsificați toți într-o clasă numai a lor. În ceea ce privește transmiterea bolilor, țânțarii și căpușele sunt principalii agenți implicați, căpușele fiind cele mai importante.
Căpușele sunt împărțite în 3 familii diferite. Două dintre aceste 3 familii sunt mai frecvent implicate în patologia animăluțelor de companie, familia Ixodidae și familia Argasidae. În familia Ixodidae, există aproximativ 60 de specii diferite care au fost semnalate în întreaga lume. În familia Argasidae, există circa 20 de specii semnalate în SUA, dar și în țara noastă.
Există 4 stadii în ciclul biologic al unei căpușe: ou, larvă, nimfă și adult. Acest ciclu biologic poate fi finalizat în aproximativ 2 luni. Larvele, nimfele și adulții, toți se hrănesc cu sânge și după o hrănire, căpușa se desprinde de pe sursa de hrană, iar larva va năpârli la stadiul de nimfă și nimfa va năpârli la stadiul de adult. Femela adultă va depunde ouăle. Căpușele de sex mascul ingeră o cantitate mult mai redusă de sânge decât femelele.
Atunci când căpușele au nevoie de o masă de sânge, își caută prada folosindu-se de termosenzori. Respectiv, atunci când un obiect cald trece pe lângă ele, căpușele se atașează de acest obiect agățându-se de îmbrăcăminte sau blană sau căzând din copaci pe obiect.
După ce prada a fost aleasă, căpușa migrează într-o zonă care este dotată cu mai puțin păr sau care nu prezintă dificultăți din punct de vedere al hrănirii (urechile și pielea din jurul urechilor sau buzelor sunt locurile obișnuite). Căpușa își inseră aparatul bucal de forma unor clești în piele și începe să se hrănească. Aceste piese bucale sunt blocate în loc și se vor „disloca” numai atunci când căpușa și-a terminat festinul. Odată ce hrănirea s-a terminat, femela adultă va cădea de pe pradă și-și va căuta adăpost. Ouăle sunt depuse, iar femela adultă moare.
Îndepărtarea căpușelor
Au fost încercate multe metode de îndepărtare a căpușelor, multe dintre acestea nefiind recomandate. Aplicarea unui chibrit care tocmai a fost stins sau chiar a unui cibrit încă aprins pe corpul căpușei nu va determina retragerea și desprinderea căpușei. Piesele care compun aparatul bucal al căpușei se vor detașa numai atunci când căpușa și-a terminat masa. De asemenea, aplicarea lacului de unghii va sufoca căpușa, dar nu va determina desprinderea acesteia.
· Cea mai bună recomandare în ceea ce privește înlăturarea unei căpușe este aceea de a utiliza o pensetă sau un dispozitiv de îndepărtare a căpușelor care este disponibil în comerț cu ajutorul căruia se va putea extrage căpușa. Nu atingeți căpușa având în vedere că aceasta are potențialul de a transmite boli. Aveți în vedere să folosiți mănuși atunci când scoateți o căpușă.
· Atunci când utilizați o pensetă sau un dispozitiv de îndepărtare a căpușelor, prindeți căpușa cât mai aproape de capul acesteia cu putință. Prin intermediul unei apăsări delicate și ferme, extrageți căpușa din piele. Frecvent, fragmente de piele se pot detașa odată cu căpușa.
· În cazul în care capul căpușei rămâne în piele, încercați să-l apucați și să îndepărtați cât mai mult din acesta. Dacă nu reușiți să îndepărtați capul în totalitate, nu vă agitați. Acest lucru nu constituie un pericol pentru viața animăluțului. Sistemul imunitar al animăluțului dvs. de companie va încerca să îndepărteze capul căpușei prin crearea unei reacții locale (granulom de corp străin) sau chiar a unui abces mic.
· De obicei, nu este necesar un tratament suplimentar, dar dacă sunteți îngrijorați, contactați-vă medicul veterinar. Există un instrumentar chirurgical care poate fi utilizat pentru a înlătura partea rămasă din căpușă.
Controlul și Prevenția infestației cu căpușe
Controlul și prevenția căpușelor sunt extrem de importante în reducerea riscului contractării bolilor asociate infestației cu căpușe. Acest lucru include îndepărtarea căpușelor cât mai repede cu putință și încercarea de a evita atașarea ulterioară a acestora.
Evitarea căpușelor implică evitarea mediilor care le adăpostesc. O atenție specială trebuie avută în păduri și în zonele cu iarbă înaltă și arbuști pitici. Atunci când călătoriți, fiți conștienți de faptul că anumite zone ale țării au populații mult mai mari de căpușe în comparație cu altele. Mai mult, având în vedere că ele pot fi transportate fără nici măcar să avem zabar dintr-un loc în altul pe îmbrăcăminte sau pe corpul nostru sau al animăluțelor noastre de companie, există întotdeauna posibilitatea ca un individ sau un animal să intre în contact cu o căpușă.
Căpușele pot fi omorâte prin pulverizarea, înmuierea, îmbăierea, pudrarea sau aplicarea medicamentelor topice pe indivizii afectați cu produsele acaricide (care ucid căpușele) adecvate. Zgărzile anti-căpușe sau produsele care se aplică local pot acționa fie prin împiedicarea atașării căpușelor noi, fie prin favorizarea detașării căpușelor deja atașate.
Există multe produse în comerț care combat infestația cu căpușe. O parte dintre acestea pot fi procurate fără a fi nevoie de o rețetă; altele sunt eliberate pe bază de prescripție, putând fi achiziționate numai de la medicul dvs. veterinar. Fie că achiziționați un produs fără rețetă, fie unul pe baza unei prescripții medicale, este întotdeauna o idee bună să vă consultați în prealabil cu medicul dvs. veterinar.
Unele dintre cele mai sigure și mai eficiente produse pe care medicul dvs. veterinar vi le poate recomanda sunt reprezentate de produsele topice spot-on (pipete) și de anumite zgărzi anti-căpușe. Produsele topice spot-on sunt, în general, aplicate pe pielea dintre omoplații animăluțului, o dată pe lună. Unele dintre acestea sunt eficiente și împotriva altor paraziți (de exemplu, purici, paraziți intestinali). Produsele topice sistemice (se aplică local, dar difuzează pe toată pielea) sunt reprezentate de Frontline®, Frontline Plus®, Frontline Combo® (fipronil cu sau fără metopren, un regulator de creștere al insectelor) și Revolution®, Stronghold® (selamectină). Produsele anti-căpușe pentru câini nu trebuie să fie utilizate NICIODATĂ la pisici deoarece pot determina intoxicații severe și chiar moartea acestora din urmă.
Transmiterea bolilor
Căpușele sunt considerate purtătoarele și transmițătoarele excelente ale diferitor boli. Căpușele din familia Ixodidae transmit majoritatea bolilor. Căpușa maronie a câinelui și căpușa americană a câinelui sunt cei mai comuni transportatori ai bolilor, incluzând cytauxzoonoza, ehrlichioza și boala Lyme. Deși toate căpușele au potențialul de a transmite boli, marea majoritatea a mușcăturilor de căpușă nu se soldează cu transmiterea de boli. Totuși, este o bună idee să vă controlați frecvent animăluțele de companie de orice semn de infestație cu căpușe, după ce acestea s-au întors dintr-o zonă care ar putea fi infestată cu căpușe, chiar și în cazul în care animăluțele respective primesc produse de prevenție (antiparazitare) pentru căpuși. Descoperirea acestor paraziți și îndepărtarea rapidă a acestora sunt metode importante de control a potențialelor boli. Cu cât sunt mai repede îndepărtate căpușele de pe animăluțul dvs., cu atât este mai puțin probabil să se producă transmiterea oricărei boli.
Cea mai bună metodă de control a transmiterii bolilor este reprezentată de asocierea mijloacelor de evitare a căpușelor cu medicația specifică de prevenție a căpușelor.
Medicul dvs. veterinar este singurul în măsură să hotărască care este cea mai bună metodă de control a căpușelor pentru animăluțul dvs. de companie, în funcție de proprii factori de risc (expunerea potențială, stilul de viață, localizarea geografică) și dacă există necesitatea unui spectru mai larg de acțiune al medicației antiparazitare. Apariția multor medicamente de control a căpușelor a făcut controlul căpușelor și prevenția bolilor mai facilă și mai sigură ca niciodată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu