sâmbătă, 6 martie 2010

Paraziţii protozoarici (Protozoozele) la pisici

Prezentare generală Este ironic faptul că mamiferele, organismele cele mai complexe din natură, pot cădea pradă celor mai simpliste organisme – protozoarele. Protozoarele, așa cum vă puteți aminti de la orele de biologie din gimnaziu, sunt organisme unicelulare – cele mai primitive forme de viață. Dar, în timp ce majoritatea organismelor unicelulare sunt inofensive și trăiesc liber, câteva dintre acestea pot pune stăpânire pe animăluțele noastre de companie, provocând o serie de probleme, incluzând diareea severă, care poate duce la pierderea în greutate, slăbiciune și chiar moarte.

Multe dintre aceste organisme sunt dificil de detectat prin intermediul analizelor de laborator convenționale, iar cel mai provocator aspect al abordării acestor paraziți protozoarici este, de fapt, confirmarea prezenței lor la un pacient. Adesea, medicii veterinari ajung la un diagnostic prezumtiv fără o confirmare de laborator, prescriu medicamentele adecvate și așteaptă un răspuns pozitiv la terapie pentru a confirma diagnosticul. Această abordare este denumită „diagnostic terapeutic” și este adesea utilizată în cazul afecțiunilor medicale care sunt mai puțin frecvente și dificil de diagnosticat prin mijloacele convenționale.

Chiar dacă acestea sunt unele dintre cele mai simple forme de viață, protozoarele intestinale pot afecta grav tractul intestinal al animăluțelor de casă – de obicei, pe cel al cățeilor și pisoilor. Pentru a evita aceste infecții, personalul tuturor pet shop-urilor, crescătoriilor, pensiunilor de animale, caniselor și feliselor trebuie să reducă aglomerarea de animale, să monitorizeze constant eliminările de fecale și să facă eforturile necesare pentru a menține un mediu salubru.

La fel ca și în cazul altor paraziți intestinali, cum ar fi viermii intestinali, proprietarii de animăluțe de companie trebuie să fie familiarizați cu aceste protozoare intestinale, cu pericolele pe care acestea le prezintă, precum și cu modalitate de tratare eficientă a acestora. În cazul în care suspicionați că animăluțul dvs. de companie este infectat, contactați-vă imediat medicul veterinar.

Coccidiile

Coccidiile sunt protozoare intestinale care invadează și infectează celulele mucoasei intestinului subțire. Există multe specii de coccidii și aproape toate animalele domestice se pot infecta. Dintre numeroasele tipuri care infectează câinii și pisicile, Isospora este cel mai frecvent întâlnită. Coccidiile sunt diseminate, respectiv, transmise atunci când un animal consumă materiile fecale infectate sau o gazdă infectată, cum ar fi o rozătoare mică. Mulți cercetători susțin că, practic, toți câinii și toate pisicile au fost infectați cu aceste organisme la un moment dat în timpul vieții lor.

Cele mai multe infecții coccidiene sunt inofensive, provoacă simptome minime și sunt eliminate prin mecanismele normale de apărare ale organismului. Infecțiile coccidiene mult mai severe provoacă diaree severă apoasă sau cu sânge și sunt, adesea, observate în adăposturile suprapopulate, cum ar fi canisele, felisele și pet-shop-urile. Tratamentul întregii populații cu sulfamide specifice, însoțit de igienizarea generală a spațiilor sunt, de regulă, necesare pentru eradicarea problemei.

Criptosporidiile (Cryptospridium spp.) sunt un tip diferit de organisme coccidiene care infectează animăluțele de casă, iar, în prezent, nu există niciun leac pentru acestea. Cu toate acestea, majoritatea pisicilor și câinilor adulți și sănătoși pot controla infecția și rămân asimptomatici. Dar, în cazul în care sistemele lor imunitar sunt compromise datorită leucemiei feline, a virusului imunodeficienței sau a altor boli debilitante, aceste animăluțe sunt susceptibile de a dezvolta semnele intestinale tipice ale coccidiozei în mod continuu. Mai important, infecția este transmisibilă de la animăluțele de companie la oamenii care suferă de afecțiuni imunosupresoare, cum ar fi SIDA sau la cei care sunt supuși tratamentului cu chimioterapice (citostatice) și, din păcate, nu există un tratament medical eficient nici pentru oameni.

Giardia

Giardiile sunt organisme unicelulare, în formă de pară care infectează intestinul subțire al câinilor și pisicilor. Similar cu alte infecții protozoarice, majoritatea cazurilor clinice de giardioză la animalele tinere provoacă diaree apoasă, explozivă, deshidratare, pierderea în greutate și un aspect neîngrijit al animalului afectat. Animalele adulte sunt capabile să adăpostească infecția fără să prezinte semne clinice.

Giardia este frecvent întâlnită la animalele sălbatice, mai ales la castori, și se crede că aceștia, foarte probabil, servesc drept rezervor principal pentru această infecție. Cele mai multe animale domestice contractează Giardia consumând apa contaminată din lacuri sau râuri. Tratamentul pentru giardioza clinică (giardioza care provoacă apariția simptomelor la animăluțele afectate) este, de regulă, eficient în cazul în care sunt utilizate medicamente de tipul metronidazolului. Cu toate acestea, giardioza poate fi o boală gastrointestinală gravă și majoritatea cazurilor diagnosticate necesită un tratament de lungă durată; în consecință, această parazitoză nu trebuie tratată cu lejeritate.

Menținerea casei curate și prevenirea contaminării cu fecale a surselor de hrană și apă sunt esențiale pentru reducerea riscului de reinfectare.

Infecțiile cu Giardia au fost diagnosticate la oamenii care prezentau simptome intestinale similare. Până în prezent, deși cercetătorii au anumite suspiciuni, transmiterea de la animal la om nu a fost confirmată.

Protozoare diverse

Deși nu sunt sesizate cu frecvența organismelor coccidiene și Giardiei, un număr de alte protozoare pot infecta, de asemenea, tractul intestinal al animăluțelor de casă. Organismele cunoscute ca Trichomonas, o specie de amoebă, sunt ocazional întâlnite la populațiile de animale din adăposturi. Infecțiile provoacă diaree, de regulă, apoasă și uneori, hemoragică (cu sânge), care în unele cazuri conduce la deshidratare și pierderea în greutate. Din nou, animalele tinere sunt cele mai susceptibile și, frecvent, prezența și virulența infecției este consecința condițiilor de mediu insalubre și a supraaglomerării. Dar, la fel ca și în cazul celorlalte protozooze, menținerea unei igiene adecvate poate elimina aceste organisme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu