vineri, 5 martie 2010

Pericolele căpușelor la pisici

Bolile transmise de căpușe

Dacă aveți o pisică, este posibil să fiți familiarizați cu căpușele și probabil, sunteți familiarizați cu multe dintre reclamele și clipurile televizate care vă încurajează să achiziționați produse speciale pentru a scăpa de căpușe sau pentru a le împiedica să se mai hrănească pe animăluțul dvs. de companie. Noi acordăm multă importanță prevenirii infestațiilor cu căpușe la animăluțele noastre de companie deoarece căpușele sunt mai mult decât niște simpli paraziți acarieni care sug sânge; alături de țânțari, căpușele sunt responsabile pentru transmiterea multor boli la pisici. O parte dintre acestea sunt reprezentate de:

Cytauxzoonoza. Această boală este gravă și, de obicei, fatală. Afectate de un parazit protozoaric, pisicile infectate vor prezenta semne care vor include lipsa apetitului, depresie, febră, anemie și icter. Majoritatea pisicilor diagnosticate cu Cytauxzoon mor într-o săptămână.

Febra recidivantă. Aceasta este o boală rară cauzată de o infecție bacteriană cu Borrelia. Semnele acestei boli au dus la denumirea comună a acesteia, febră recidivantă și intermitentă, lipsa poftei de mâncare și letargie.

Ehrlichioza. Aceasta este o boală comună transmisă de căpușe. Ehrlichioza este cauzată de un organism rickettsian și este caracterizată prin anemie, un număr scăzut de trombocite, sângerare, febră, letargie, semne nervoase și poliartrită.

Febra Q. Această boală este cauzată de rickettsia Coxiella burnetii. Majoritatea pisicilor afectate de febra Q nu prezintă semne de boală, dar unele devin slăbite și dezvoltă diaree, febră și semne nervoase. La pisicile gestante, avortul spontan poate să apară.

Tularemia. Această boală bacteriană este transmisă tot de căpușe și cel mai adesea este asociată cu iepurii. Pisicile afectate de bacteria Francisella tularensis vor prezenta semne de febră, abcese drenate și pot sucomba datorită infectării bacteriene a sângelui (septicemiei).

Hemobartoneloza felină. Acest parazit al sângelui nu este pe deplin înțeles. Inițial, s-a crezut că acesta era transmis numai de purici, dar în prezent, se consideră că și căpușele sunt vehiculatoarele acestuia. Pisicile afectate de Haemobartonella, de regulă, dezvoltă anemie datorită distrugerii excesive a celulelor roșii ale sângelui cauzată de parazit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu