vineri, 5 martie 2010

Sugestii privind prevenția dirofilariozei la pisici

Sugestii

Dirofilarioza felină este o boală parazitară severă cauzată de un vierme subțire și lung, Dirofilaria immitis, care trăiește în vasele de sânge și inima pisicilor infectate.

Boala este transmisă de la câine la pisică de către țânțari. Țânțarul înțeapă un câine cu dirofilarioză, colectează o parte din larvele microscopice de Dirofilaria și apoi, după câteva săptămâni, le transferă la un alt câine sau la o pisică. În interiorul organismului pisicii, dirofilaria microscopică se poate transforma într-un parazit de peste 30 de cm lungime. Ciclul biologic al acestuia este oarecum complicat. Cel mai important lucru este acela de a preveni dezvoltarea viermilor făcând uz de medicamentele preventive, sigure și eficiente.

Viermii cardiaci sunt prezenți pe întreg globul, țara noastă nefăcând o excepție. Țânțarii sunt inculpații – fără ei boala nu se poate răspândi. Cea mai mare rată a infecțiilor sunt întâlnite în climatele subtropicale, dar în special în apropierea lacurilor și râurilor. În comparație cu câinii, pisicile prezintă o rezistență naturală la dirofilarioză (se estimează că aproximativ o cincime sunt susceptibile de a se infecta grav în comparație cu câinii din aceeași regiune); cu toate acestea, dirofilarioza la pisici este adesea mult mai severă decât la câini. Prezența chiar și a unei singure dirofilarii adulte la o pisică poate avea consecințe foarte grave.

Dirofilarioza lezează pulmonii, arterele de la nivelul pulmonilor și inima. Simptomele sunt reprezentate de oboseală, tuse, vomă, pierderea în greutate, respirație dificilă și chiar moarte subită. Înfecția cu dirofilarii la pisici poate fi dificil de diagnosticat. Testele de sânge sunt disponibile, dar rezultatele acestora, uneori, pot induce în eroare (pot fi fals-negative).

Prevenția dirofilariozei nu este complicată. Medicația de prevenție ucide larvele microscopice care sunt lăsate în urmă de țânțari atunci când aceștia înțeapă o pisică. În majoritatea cazurilor, o comprimat cu administrare lunară (Interceptor® ce conține milbemicină pentru pisici și Heartgard® ce conține ivermectină pentru pisici) este utilizat în mod eficient pentru a împiedica dirofilariile să pună stăpânire pe organismul pisicii dvs. Un alt medicament folosit pentru prevenția dirofilariozei care este disponibil în prezent și la noi în țară este Stronghold® ce conține selamectină și se aplică pe piele o dată pe lună. Stronghold-ul poate, de asemenea, ține sub control infestațiile cu purici și alți paraziți. De asemenea, un alt produs cu aceeași indicație este Revolution® ce conține tot selamectină și se aplică lunar tot pe piele, dar, din păcate, nu este disponibil încă la noi pe piață.

Recomandări

Proprietarii tuturor pisicilor care trăiesc în zonele endemice pentru dirofilarii trebuie să discute argumentele pro și contra ale medicației preventive cu medicii lor veterinari.

În cazul în care câinii din zonă primesc medicație de prevenție a dirofilariozei, este probabil ca pisicile să beneficieze, de asemenea, de această protecție. Heartgard® pentru pisici și Stronghold® pentru pisici sunt ambele produse sigure și eficiente care pot fi folosite numai la pisici. NU folosiți medicația pentru dirofilarioza canină la pisica dvs.! Dozarea medicamentelor este foarte diferită de la o specie la alta.

Discutați cu medicul dvs. veterinar cu privire la necesitatea terapiei preventive, indicațiile legate de administrare și momentul în care tratamentele de prevenție trebuie să fie inițiate sau întrerupte. Unii medici veterinari recomandă ca înainte de inițierea medicației de prevenție a dirofilariozei, orice pisică în vârstă de peste 7 luni să beneficieze mai întâi de un test de sânge pentru depistarea dirofilariilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu